Turnen / Gymnastiekdisciplines

Turnen / Gymnastiekdisciplines 

Acrogym ook wel Acro of Acrobatische gymnastiek
Acrobatische gymnastiek wordt niet individueel wordt beoefend maar in teams. Er zijn verschillende teamsamenstellingen mogelijk. Acrogym is een onderdeel binnen de gymnastiek. 

Freerunning
Bij freerunning beweeg je je door middel van gymnastische technieken, zoals bijvoorbeeld flips (salto’s) en vaults, over obstakels. Als freerunner ontwikkel je het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. 

Groepsspringen
Groepsspringen bestaat alleen uit acrobatische sprongen waarbij leningheid en danscomponenten niet voor komen. Groepsspringen wordt met een team van 6 tot 9 springers uitgevoerd maar kan daarnaast ook individueel worden beoefend. Er zijn 4 onderdelen:

 • springtoestel met minitrampoline
 • verende vloer
 • airtumbling
 • kast-plank en minitrampoline.

Gymnastiek of Gym
Bewegingsonderwijs wordt in de volksmond vaak gymnastiek of gym genoemd, maar de formele naam is Lichamelijke Opvoeding. 

nijntje Beweegdiploma
Een serie beweeglessen waarin kinderen van 2 t/m 5 jaar wekelijks speelplezier hebben en tegelijkertijd alle essentiële basisvormen van bewegen leren. Met het nijntje Beweegdiploma leer je de essentiële basisvormen van bewegen.

Ouder- & Kindgym
Alle kinderen van anderhalf tot vier jaar die samen met de ouder of met opa, oma of oppas lekker willen gymmen. Klimmen, klauteren, springen, rollen, of spelen met de ballen, blokken of pittenzakken.

Peuter- en kleutergym
Een laagdrempelige vorm om kinderen gecontroleerd te laten spelen en bewegen en kennis te laten maken met nieuwe bewegingen. Bijvoorbeeld springen, rennen, rollen, klimmen, hangen of balanceren. 

Rhönradturnen
Een rhönrad bestaat uit twee ijzeren hoepels die met metalen sporten aan elkaar zijn bevestigd. In dit rad voert men turnonderdelen uit. Door het verplaatsen van het lichaamsgewicht komt het rad in beweging. De sport bestaat uit drie verschillende onderdelen, namelijk rechtuit, spiralen en sprong.

Ritmische gymnastiek
Ritmische gymnastiek is een combinatie van dans, van acrobatische bewegingen en van choreografie. Bij ritmische gymnastiek maakt men tijdens de oefening gebruik van vijf materialen: touw, hoepel, bal, knotsen en lint.

Toestelturnen
Toestelturnen of kortweg turnen is een individuele sport die wordt uitgevoerd met behulp van toestellen. Het is een onderdeel van de Olympische Spelen. Het (toestel)turnen is een onderdeel van de gymnastieksport.

Trampolinespringen
Zo hoog mogelijk de lucht in springen en dan in de lucht draaien. De springen zijn soms tot 8 meter hoog met salto’s en schroeven. De trampolinespringer kan evenwicht, ritme, tempo- en ruimtegevoel uitstekend combineren.

Tumbling
Tumbling is een aaneenschakeling van turnoefeningen op een 25 meter lange airtrack. Bij de tumbling wisselen flikflaks, salto's en schroeven elkaar in een snel tempo af.

Turnen dames
Toestelturnen voor dames waar je bij elk toestel een oefening laat zien met je kracht, bekwaamheid en controle. Bij het dames turnen zijn vier toestellen belangrijk (in olympische volgorde):

 • Sprong
 • Brug met ongelijke leggers
 • Evenwichtsbalk
 • Vloer

Turnen heren
Toestelturnen voor heren waarbij het draait om kracht. Om de toestellen goed te beheersen leer je te springen, te steunen en te hangen. Er zijn zes verschillende onderdelen voor het herenturnen (in olympische volgorde):

 • Vloer
 • Paardvoltige
 • Ringen
 • Sprong
 • Brug met gelijke leggers
 • Rekstok